Kiparske tehnike u radu s djecom rane i predškolske dobi

2021-10-11

pozivamo vas na stručno usavršavanje "Kiparsko oblikovanje s djecom rane i predškolske dobi" koje će seodržati u srijedu 9. prosinca 2020. od 17:00h, online preko Zooma.

Program:

17:00 - 17:45 Antonija Balić Šimrak: Kiparstvo 20. i 21. stoljeća - inspirativni primjeri, predavanje

17:45 - 18:00 razgovor s autoricom predavanja

18:00 - 18:30 Anita Tolić i Nada Gudek: Dodir gline, video esej

18:30 - 19:00 rasprava s autoricama video eseja

19:00 - 19:30 Dragica Vinožganić Rodbinić i Tina Krpan: Starogrčka umjetnost kao poticaj za istraživanje, video esej

19:30 - 20:00 rasprava s autoricama video eseja

20:00 - 20:30 Antonija Balić Šimrak: Patiniranje terakote, video esej

20:30 - 21:00 rasprava s autoricom video eseja

PREDAVANJE - prijenos uživo preko Zooma

red. prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak: Kiparstvo 20. i 21. stoljeća - inspirativni primjeri

Predavanje daje uvid u karakteristike kiparskog izraza nekih od najznačajnijih kipara 20. i 21. stoljeća kako bi njihove ideje i postupci poslužili kao inspiracija za planiranje i provođenje aktivnosti s djecom. Kiparstvo je disciplina kojom osim estetskih vrednota s djecom možemo dotaknuti i područje matematike, fizike pa i kemije, naravno na način da se ona samo susretnu s raznim prirodnim fenomenima i spoznaju ih, a to će im postati temelj za kasnije školovanje. Prožimanje unutarnjeg i vanjskog prostora, mogućnosti oblikovanja u mekanim materijalima, boja u skulpturi, skulptura i održivi razvoj, samo su neke od tema koje će polaznicima dati pregršt informacija i poticaja za osmišljavanje istraživačkih projekata.


VIDEO ESEJI - snimka uz razgovor s autoricama uživo preko Zooma

Nada Gudek i Anita Tolić: Dodir gline

Cilj je edukacije prikazati kako započinje razvoj djetetove kreativnosti u području kiparskog oblikovanja. U prvom dijelu video eseja Dodir gline, prolazimo teoretski dio koji je iznimno važan za razumijevanje metodike, na koji način se pripremiti za rad s djecom polazeći prvenstveno od sebe i svog znanja o tom području.

Voditeljica će prezentirati na koji se način glina može koristiti i jednostavno prilagoditi u radu s djecom rane i predškolske dobi. Kroz primjere prakse u vrtiću dat će se uvid u oblikovanja glinom prema kronološkoj dobi djeteta i pri tome pokazati kako djeca uče o prostoru i volumenu. Objasnit ćemo na koji način možemo poticati te istodobno njegovati i poštivati djetetovu autonomiju i individualni razvoj. Za takve je aktivnosti potrebno stvoriti određene organizacijske preduvjete koji omogućuju nesmetan razvoj aktivnosti i kvalitetna iskustva djece. Namjera je potaknuti kod polaznika kreativan pristup korištenja različitih alata i izražajnih medija u oblikovanju glinom kroz individualni i rad u manjim grupama. Time će dobiti uvid u različite mogućnosti poticanja kreativnosti u području kiparskog oblikovanja u kojem je zadani motiv slobodna i nesputana akcija kao polazišna točka za razvoj kreativnog mišljenja kako djece tako i odraslih.

Dragica Vinožganić-Rodbinić i Tina Krpan: Starogrčka umjetnost kao poticaj za istraživanje

U prvom dijelu video eseja kratko ćemo se osvrnuti na početke oblikovanja glinom djece rane i predškolske dobi primjerima iz prakse te na dobrobit oblikovanja glinom za sveukupan razvoj djeteta. Kroz projekt, koji su inicirala djeca, prikazat ćemo tijek zajedničkog istraživanja i učenja o povijesti i umjetnosti antičke Grčke. Bit će vidljivo kako odgojitelji vođeni dječjim doživljajima, znanjima i interesima mogu poticati iskustveno učenje putem umjetničkih aktivnosti kojima su se djeca bavila: kostimografija, ples, sport, arhitektura, slikarstvo i kiparstvo.

U otkrivanju i izradi antičkih zdjelica, vaza, ćupova i mitoloških bića prepoznatljiva je dječja angažiranost, emocionalna toplina i zanos koji doprinosi autentičnom umjetničkom stvaralaštvu. Vjerujemo da će entuzijazam i kreativnost djece i nas odgojitelja biti motivacija polaznicima za propitkivanje, otkrivanje, obogaćivanje osobnih znanja i vještina.

Antonija Balić Šimrak: Patiniranje terakote

Video esej Patiniranje terakote u prvom dijelu daje pregled razvoja keramičkih materijala u funkciji kiparstva kroz povijest umjetnosti te na kraju prezentira način patiniranja terakote temperama i to kao imitaciju oksidirane bronce i bronce, kreativno i ilustrativno patiniranje koje naglašava volumen i teksturu predmeta od terakote.

Upute za prijavu

Prijave za stručno usavršavanje moguće su putem obrasca https://bit.do/kiparsko-oblikovanje-prijavanajkasnijedo 8. 12. 2020.

Kotizacija iznosi 200,00 kuna. Uplaćuje se na poslovni račun najkasnije do 8. 12. 2020.

Podaci za uplatu:

MEDIA LUNA - Udruga za promicanje kulture, obrazovanja i sporta

Pavla Radića 44, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

OIB: 64085753475

IBAN: HR4724020061100863531

ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., 51000 Rijeka, Jadranski trg 3a, Republika Hrvatska

U opisu plaćanja molimo vas navedite Vaše ime i prezime. Ako trebate R1, obavezno ga zatražite prilikom prijave.

Kontakt: medialunaart@gmail.com

ACE 2020. i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izdat će sudionicima potvrdu o završenom stručnom usavršavanju.

S poštovanjem,

Organizacijski odbor