Kazalište - mjesto susreta svih umjetnosti

2022-11-19

pozivamo Vas na stručno usavršavanje Kazalište - mjesto susreta svih umjetnosti koje će se održati u srijedu 4. svibnja 2022. od 17:00h, online preko Zooma.

Program:

17:00 - 18:45

Diana i Hrvoje Zalar

"Koliko Fabijan znači Lovri" - kazališna i književna iskustva teoretičarke i glumca među djecom

18:45 - 19:00 rasprava

19:00 - 19:45

Marijana Županić Benić

Lutka u životu djeteta- dobrobiti igre lutkama, stvaranja i gledanja lutkarskih predstava

19:45 - 20:00 rasprava

SAŽECI IZLAGANJA:

Diana Zalar i Hrvoje Zalar

"Koliko Fabijan znači Lovri" - kazališna i književna iskustva teoretičarke i glumca među djecom

U gornjem naslovu Fabijan je zapravo lutak, a Lovro dječak. Niz godina "odrastajući" uz svoju i drugu vrtićku djecu, surađujući s odgojiteljima i drugim entuzijastima, Diana i Hrvoje Zalar uočili su zanimljive i važne procese koji se odvijaju kad se djecu na različite načine uključi u kazališni i pripovjedački čin: on otklanja strahove (pa čak i strah od smrti), vraća veselje, učvršćuje zajedništvo, ublažava i poništava stres.

Diana će govoriti o različitim iskustvima "uvlačenja" djece u dramatizaciju književnoga djela i njihovoj dobrobiti. Stvaranje zajedničke dramske izvedbe razlikuje se od koncepta "svakodnevnog kazališta" koje ne mora biti namijenjeno izvedbi pred gledateljstvom, a kojemu je posebno posvećena bila u svom radu odgojiteljica savjetnica u mirovini Smiljana Kovač Prugovečki. Riječi će biti i o nekoliko načina kojima se pripovjedači s jedne strane, a djeca s druge mogu uključivati u pripovijedanje i čitanje.

Hrvoje će govoriti o dobroj pripremi djece za kazališnu predstavu; o zanimljivim "putujućim" glumačkim iskustvima, i pristupu djeci kao malim gledateljima; o otkrivanju užitka u nečemu čega je sve manje - tihom slušanju i gledanju putem kazališne predstave; o načinima usmjeravanja djece prema optimizmu u današnjim globalnim (ne)prilikama. Govorit će zašto mu je ovo najljepši posao na svijetu. Čut ćemo ponešto i o autorskoj poetici u njegovim knjigama drama, koje postavlja na scenu u Kazalištu Prijatelj kao umjetnički voditelj, što ujedno znači pisac, jedan od glumaca i redatelj. Odgojitelj je svojim ponašanjem primjer kako se ponaša na kazališnoj predstavi.

Marijana Županić Benić

Lutka u životu djeteta- dobrobiti igre lutkama, stvaranja i gledanja lutkarskih predstava

Lutka u životu djeteta je od neupitne važnosti, a dobrobiti lutke za dijete su velike. Ona pokreće njegov misaoni, osjećajni svijet te svijet mašte i iluzije, potiče ga na govor i jezično izražavanje, a samom igrom ili improvizacijama lutkama dijete izražava svoj intimni doživljaj svijeta. Igra i lutka čine neopterećeno i radosno djetinjstvo. Predavanje se temelji na raspravi o dobrobitima lutkarske igre te senzibiliziranja djeteta za ovu umjetnost te koje mogućnosti nam pruža dublje sagledavanje fenomena igre i lutke u životu djeteta. Ističe se

značaj izlaganja djeteta okruženju gdje ono može gledati lutkarske predstave, izrađivati lutke, glumiti s njima jer to je jedan od načina djetetova razumijevanja i stvaranja cjelovite slike svijeta u kojem živi. Naime kod djeteta postoje mnoge nepoznanice kako nešto funkcionira u njegovu okruženju te fragmente onog što zna spaja i upotpunjuje maštom i igrom u sliku svijeta koju ono razumije. Prilikom gledanja lutkarskih predstava dijete je svjedok i aktivni sudionik prihvaćanja iluzije oživljavanja neživog u ovom slučaju lutke na sceni. Dijete se pri gledanju lutkarskih predstava uživljava u priču, likove i s velikim fokusom prati razvoj situacije koja se zbiva na sceni te osjeća radost kada promatrajući takvu igru lutkama na sceni. Lutka pak živi svoj život pred očima publike međutim dijete kao svjedok tog čina doživljaj predstave nosi još dugo u svom sjećanju.

Kazalište je mjesto koje hrani duh, emotivno nas oplemenjuje, to čini umjetnost, oplemenjuje nas. Stoga djecu treba izlagati umjetnosti voditi ih na predstave, izložbe, koncerte, omogućiti im da se izražavaju jezicima umjetnosti, odgajati ih u kulturnom okruženju jer time odgajamo buduće posjetitelje kulturnih događanja, osobe koje će zamjećivati i vrednovati umjetnost te djelovati i sami kroz kreativnost i stvaralaštvo.