Dijete i oblikovanje tekstilom

2021-10-11

pozivamo Vas na stručno usavršavanje Dijete i oblikovanje tekstilom koje će seodržati u ponedjeljak 26. travnja 2021. od 17:00h, online preko Zooma.

Program:

17:00 - 17:45

Andreja Silić: Iskustva koja nas formiraju - sjećanja koja ne blijede

17:45 - 18:00 rasprava

18:00 - 19:00

Slavica Laco:Suvremena dizajnerska odjeća - Etno skupina

Jasna Lisac: Održivi razvoj i upotreba recikliranog materijala u oblikovanju odjeće i segmenata kulture življenja - Eko skupina Dječjeg vrtića "Iskrica"

19:00 - 19:15 rasprava

19:15 - 19:45

Antonija Balić Šimrak:Tie dye i batik prilagođeni radu s djecom

19:45 - 20:00rasprava

SAŽECI IZLAGANJA:

Andreja Silić: Iskustva koja nas formiraju - sjećanja koja ne blijede

U izlaganju će naglasak biti stavljen na vrijednosti iskustvenoga, cjelovitog senzoričkog, osobito taktilnog učenja u dječjemu vrtiću. Također će se govoriti o procesu učenja i poučavanja djece rane i predškolske dobi, ulogama odgojitelja u procesima planiranja, ostvarivanja, praćenja, dokumentiranja te vrednovanja odgojno-obrazovanoga rada s djecom.

Naglasili bismo posebnu vrijednost prirodnih materijala, komunikacije odgojitelja s djecom, pripremu kvalitetnog socijalnog, vremenskog i materijalnog okruženja te planiranih posjeta i suradnje sa stručnjacima izvan vrtića.

Slavica Laco i Jasna Lisac: Suvremena dizajnerska odjeća, reciklirani materijali u oblikovanju odjeće i uporabnih predmeta

Prezentacija je rezultat dugogodišnjeg rada i suradnje na projektu, koji se gradio na dječjim iskustvima kroz posjete kulturnim ustanovama, događanjima u suradnji s roditeljima i suvremenim medijima. Bogatstvo dječje spoznaje, iskustva i doživljaja izrazili smo kroz likovne tehnike koristeći reciklirani materijal ili materijale iz kulturne baštine. Kreativnost djece očituje se u kulturi odijevanja i stanovanja, arhitekturi, prehrani i svakodnevnim životnim situacijama. Novonastale dječje uratke koristili smo u svakodnevnom životu i svim segmentima odgojno-obrazovnoga rada u vrtiću. Uz prikaz projekta priređen je i video s prikazom narodnih nošnji iz svih krajeva Republike Hrvatske koji će kao link biti dostupan na YouTube kanalu, a koji može poslužiti kao jedan od poticaja za upoznavanje s tradicijskom kulturom naše zemlje.

Antonija Balić Šimrak: Tie dye i batik prilagođeni radu s djecom

Istočnjačke tehnike bojanja tekstila tie dye i batik možda se naizgled čine kompliciranima za primjenu u dječjem vrtiću no uz male prilagodbe one mogu donijeti ugodno osvježenje u svakodnevnom promišljanju likovnih aktivnosti. Obje tehnike u sebi sadrže element "čarolije" jer u samom postupku ne vidimo odmah što se događa s tkaninom na koju nanosimo boju. Kod tie dye tehnike tek odmotavajući posebno presavijenu tkaninu otkrivamo uzorak, dok kod batika on ostaje nevidljiv dok ne nanesemo sloj boje na voskom rezerviranu površinu. Obje su tehnike u originalu prilično složena no metodički se mogu prilagoditi djeci tako da budu sigurna, a da ne izgube svoju izvornu ideju. Obojene tkanine u tehnici tie dye ili batik mogu kasnije poslužiti u raznim likovnim interpretacijama, kao što je oblikovanje ilustracije ili kaširanje trodimenzionalnih predmeta. Sudionici će tijekom izlaganja imati priliku vidjeti kako ove dvije tehnike možemo koristiti u radu s djecom, a moći će pogledati i link na video koji prikazuje samu tehniku.


Prijave za stručno usavršavanje moguće su putem obrasca https://bit.do/tekstil-26-4 najkasnije do 26. 4. 2021.

Kotizacija iznosi 200,00 kuna. Uplaćuje se na poslovni račun najkasnije do 26. 4. 2021.

Podaci za uplatu:

MEDIA LUNA - Udruga za promicanje kulture, obrazovanja i sporta

Pavla Radića 44, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska

OIB: 64085753475

IBAN: HR4724020061100863531

ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., 51000 Rijeka, Jadranski trg 3a, Republika Hrvatska

U opisu plaćanja molimo vas navedite Vaše ime i prezime.

Ako trebate R1 i/ili e-račun, svakako to naznačite prilikom prijave.

Ako u računu trebate referencu na narudžbenicu, pošaljite nam, molimo Vas, narudžbenicu odmah prilikom prijave.

Kontakt: medialunaart@gmail.com

MEDIA LUNA će svim sudionicima izdati potvrdu o stručnom usavršavanju.