UŽIVO U SPLITU -  ARTFULNESS pristup razvoju dječje likovnosti

2023-11-21

Pozivamo vas na stručno usavršavanje " Artfulness pristup razvoju dječje likovnosti" koje će seodržati u utorak 19. prosinca2023. od 17:00h, u prostoru knjižnice Marka Marulića u Splitu, Ulica slobode 2.

Program:

17:00 – 17:45

Antonija Balić: Artfulness pristup razvoju dječje likovnosti

Artfulness jer termin koji je nastao spajanjem pojmova iz engleskoga jezika: artful i mindfulness. Temelji se na već postojećoj vrlo uspješnoj praksi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koja umjetnost vrlo često koristi kao sadržaj aktivnosti usmjerenih na dječji cjeloviti razvoj. Pokazalo se da umjetnost jako dobro podržava takav pristup i da umjetničke aktivnosti mogu obogatiti dječje razumijevanje svega čemu su djeca izložena. Pristup umjetnosti u predškolskim ustanovama usmjeren je na proces i oslobođen je od postavljanja očekivanja i rješavanja unaprijed nametnutih rezultata, što je u skladu s načelima umjetničkog stvaranja. Stvaralaštvo u umjetničkom području podrazumijeva potpunu slobodu izražavanja s ciljem što autentičnijega konačnog produkta.

U ovom će izlaganju fokus biti stavljen na likovnost i umjetničku praksu koja nudi mogućnost dubokog uranjanja u unutarnje procese pojedinca. Također će se razmotriti aspekti poput meditativnosti, ekspresivnosti, buntovništva i kreativnosti koji mogu biti dominantni u likovnom stvaralaštvu.

18:00 – 18:30

Mirjana Bakotić: Implementacija Artfulnessa u program vrtića

Artfulness pristup razvoju dječje likovnosti ističe važnost umjetničkog obrazovanja i integraciju umjetničkih područja u odgojno -obrazovnom procesu. On potiče pristup razvoju dječjih kapaciteta kroz doživljaj, osjećaj i intuiciju, te uključuje aktivnosti u kojima prepoznajemo dječju usmjerenost, posvećenost i motiviranost. Cilj Artfulnessa je proširiti i ujednačiti načela integracije svih umjetničkih izraza i uskladiti ih sa suvremenim pedagoškim pristupom cjelovitog razvoja djeteta. Interakcija s umjetničkim stvaralaštvom predstavlja konstruktivistički koncipirano okruženje za dijete. Kreativno izražavanje i komuniciranje nastaje i razvija se kroz umjetničko odgojni diskurs koji pomaže da se učenje djeteta ostvaruje kao integrirani proces. Jedan od najoptimalnijih načina za izražavanje onoga što se nalazi duboko unutar djeteta je upravo likovnost. U izlaganju će se nastojati uputiti na primjere izvrsne pedagoške prakse i koncept koji ukazuje da umjetnička riječ, slika, glazba mogu biti moćni poticatelji interesa djeteta, pokretači za kreativno, integrirano i refleksivno učenje djeteta

19:00 – 19:30

Radionica razrade umjetničkog istraživanja kao prilog razvoju artfulnessa u dječjim vrtićima

Radionica je zamišljena kao grupni rad u malim skupinama koje će osmišljavati artfulness aktivnosti u kojima već prema iskustvu u praksi možemo prepoznati da djeci donose poistovjećivanje s procesom i uronjenost u aktivnost. Na temelju prethodnih izlaganja odgojitelji će na posebno pripremljenoj podlozi (koju će osigurati organizator) kreativno skicirati koncept istraživanja u području umjetnosti (hipoteze, istraživačka pitanja, metode) Istraživanje će biti usklađeno s idejom artfulness pristupa likovnosti u ranom i predškolskom obrazovanju. Svoje će koncepte ukratko iznijeti na skupu te će uslijediti rasprava.

19 30 – 20:00

Rasprava

Obavezna je prijava putem linka: https://forms.gle/KiGm8VcM3yVaNsYD8 .


Kotizacija iznosi 40€ (226,00 kuna). Uplaćuje se na poslovni račun najkasnije do 15. prosinca 2023.

Podaci za uplatu:
Palabritas d.o.o.
XI Vrbik 9

OIB: 07998260160

IBAN 2924840081135325560
RAIFFEISEN AUSTRIA D.D., 10000 Zagreb, Magazinska cesta 69, Republika HrvatskaU opisu plaćanja molimo Vas navedite Vaše ime i prezime - artfulness edukacija Split.

Ako trebate R1 i/ili e-račun, svakako to naznačite prilikom prijave.

Ako u računu trebate referencu na narudžbenicu, pošaljite nam, molimo Vas, narudžbenicu odmah prilikom prijave.

Kontakt: palabritasbooks@gmail.com


MEDIA LUNA i Palabritas d.o.o. će svim sudionicima izdati potvrdu o stručnom usavršavanju.