ARTFULNESS - odgoj i obrazovanje usmjereno na budućnost

2022-11-19

pozivamo vas na stručno usavršavanje " Artfulness u dječjem vrtiću " koje će se održati u srijedu 26. listopada 2021. od 17:00h, online preko Zooma.

Program:

17:00 - 18:00

Antonija Balić: Artfulness odgoj i obrazovanje usmjereno na budućnost

'Artfulness' je pojam izveden iz pojmova artful i mindfulness, a svrha mu je promicanje umjetničkog izražavanja u obrazovanju, kao i u svakodnevnoj praksi ljudi i zajednica. Artfulness svoja načela preuzima od umjetnika i njihovog kreativnog procesa jer on, zbog svoje iskonske prirode, omogućuje osobi da bude potpuno usredotočena, prisutna i svjesna. Ciljevi artfulnessa su poticanje unutarnjeg rada naših emocionalnih, fizičkih i mentalnih procesa kroz umjetničko izražavanje te istraživanje umjetnosti kao potpore rekonceptualizaciji obrazovanja.

U ovom će izlaganju fokus biti stavljen na likovnost i umjetničku praksu koja nudi mogućnost dubokog uranjanja u unutarnje procese pojedinca. Također će se razmotriti aspekti poput meditativnosti, ekspresivnosti, buntovništva i kreativnosti koji mogu biti dominantni u likovnom stvaralaštvu.

Artfulness u Hrvatskoj započinje svoj put i tijekom godine ćemo prirediti još četiri skupa na temu glazbe, plesa, kazališta i književnosti te ćemo utjecaj ovih skupova na širu zajednicu ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja predstaviti u panel raspravi u okviru 1. Međunarodnog umjetničkog i znanstvenog skupa o umjetnosti i kreativnosti u obrazovanju pod naslovom "Artfulness", koji će se održati u Opatiji u rujnu 2023. godine.

Ideja ovog skupa i cjelokupnog Artfulness projekta jest učiniti vidljivom izvrsnu praksu koja je već uvelike prisutna u dječjim vrtićima te ju dodatno konceptualno i umjetnički osnažiti kako bi baš poput fascinantne Reggio pedagogije dala svoj prilog afirmiranju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao temelja zajedničke bolje sutrašnjice.

18:00 - 19:00

Artpower - Borka Batinić-Puškarić i Marina Kunovec: Artfulness u dječjem vrtiću

Artfulness u dječjem vrtiću pristup je razvoju dječjih kapaciteta kroz doživljaj, osjećaj i intuiciju; uključuje aktivnosti u kojima prepoznajemo dječju uronjenost, posvećenost, motiviranost. Aktivnosti mogu obuhvatitit sva područja razvoja i interesa djece, a mi ćemo kroz područje likovnosti pokušati objasniti što je to Artulness u tom smislu.

Uloga odgajitelja/ice uključuje istraživača i refleksivnog praktičara, gdje i sam/a istražuje i zajedno s djecom priprema i kreira kvalitetan proces.

Izlaganje će vas voditi od istraživanja područja arfulnessa, ideja odgojiteljica, pa sve do primjera iz prakse za koje smo inspiraciju pronašli u umjetnički pravcima, likovnim tehnikama, djelima umjetnika i STEAM području. Neki od pojmova koje ćete čuti, upoznati i prokomentirati: Arte para aprender (španj. Umjetnost za učenje), Arte povera (ital. Siromašna umjetnost), znanost i umjetnost, estetski transfer, suvremeni (umjetnički) kurikulum...

Ovakav pristup radu potiče kreativne, perceptivne i analitičke sposobnosti. Vodi nas u svijet gdje se sloboda, kreativnost, znanost i intuitivnost susreću i isprepliću i kao takve predstavljaju glavne komponente za razvoj cjelovitosti kod djece predškolske dobi.

19:00 - 19:30

Radionica razrade umjetničkog istraživanja kao prilog razvoju artfulnessa u dječjim vrtićima

Radionica je zamišljena kao individualni rad na osmišljavanju aktivnosti u kojima već prema iskustvu u praksi možemo prepoznati da djeci donose poistovjećivanje s procesom i uronjenost u aktivnost. Na temelju prethodnih izlaganja odgojitelji će skicirati koncept aktivnosti koju su već prethodno proveli i imaju ideju kako ju dodatno proširiti i osigurati ozračje i ishode koji su u skladu s idejom artfulness pristupa likovnosti u ranom i predškolskom obrazovanju. Svoje će koncepte ukratko iznijeti na skupu te će uslijediti rasprava.

19 30 - 20:00

Rasprava19:00 - 19:30