Ambijentalni ugođaj i opuštenost kao preduvjet cjelovitog razvoja djeteta

2021-10-11

Pozivamo vas na stručno usavršavanje "Ambijentalni ugođaj i opuštenost kao preduvjet cjelovitog razvoja djeteta" koje će se održati 29. rujna 2021. od 17:00h na Zoomu

PROGRAM

Anita Goršeta, odgajatelj predškolske djece

Dinka Žuvela, pedagog mentor

DV IZVOR

Sažetak izlaganja

"Tehnike opuštanja u vrtiću: mindfulness, ples pisanja i dr."

U današnje doba je od izrazite važnosti naučiti tehnike opuštanja i načine kako se opustiti. Kontinuirano smo izloženi stresovima koje pojačavaju tjelesnu napetost. Djeci je potrebno mjesto i vrijeme za mir, tišinu, istraživanje i otkrivanje unutarnjeg svijeta. Opuštanje pomaže djeci da opuste tijelo, smire um, nude vrijeme za predah i trenutak samoće, otklanja umor i osvježava, pomaže djeci da budu zadovoljna sobom, pomaže u svladavanju raznih vještina, razvija samosvijest, nudi ugodna i oplemenjujuća iskustva, razvija dječju maštu i kreativnost (Thomas P., 2007.). Postoje niz tehnika, vježbi i igara koje djetetu mogu pomoći prilikom otkrivanja i osvještavanja vlastitih unutarnjih potencijala. U ovom izlaganju prikazat ćemo neka od njih. Izdvojili smo: Mindfulness ili usredotočena svijest za djecu rane i predškolske dobi, vođena fantazija, ples pisanja te materijali koji nam mogu poslužiti kao mediji za opuštanje, a koji su nam svakodnevno dostupni u radu. To su: rastresiti materijali, igre vodom, materijali za oblikovanje itd. Što su češće u doticaju s aktivnostima koje omogućuju opuštanje i oslobađanje od stresa, lakše će se nositi sa svakodnevnim frustracijama. Dobro je da se upoznaju sa što više različitih tehnika opuštanja tako da mogu birati prema osobnim afinitetima koje im najviše odgovaraju. Uloga odgajatelja je i priprema okruženja u kojem će djeca doživjeti opuštanje kao nešto ugodno i zabavno. Meditativne vježbe vode dijete u svijet mašte, slika, boja, zvukova, okusa i događaja. Smisao meditativnih vježbi za djecu je poticanje već postojećih sposobnosti ili njihovo očuvanje i jačanje. Posebno je važno osvijestiti vlastiti unutarnji svijet iz kojega crpimo kreativnost i životnu snagu. (Srebot, R. i Menoh, K. 2003.).


Maja Proštenik Vujičić, odgajatelj savjetnik

DV IZVOR

Sažetak izlaganja

"Čarolija svjetlosti i igre - utjecaj ambijenta na izražavanje i stvaralaštvo"

Način na koji kreiramo multisenzorno okruženje uvelike određuje kvalitetu cjelokupnog odgojno-obrazovnog procesa u vrtiću. Upotreba svjetlosti kao senzornog poticaja može odigrati značajnu ulogu u stvaranju ambijenta koji bi trebao biti poticajan, zanimljiv, neobičan, efektan, a istovremeno ugodno opuštajući. Posebno osvjetljenje u prostoru ima raznovrsne funkcije, od postizanja opće čarobne atmosfere do stvaranja specifičnih vizualnih podražaja unutar centara aktivnosti koji na taj način postaju djeci intrigantni i motivirajući. Uz uobičajenu dnevnu i umjetnu rasvjetu postavljanje drugih oblika osvjetljena daje vrtićkom okruženju još jednu svjetlosnu dimenziju koja stvara drugačiji ugođaj, a u svojoj efektnosti budi maštu i kreativnost, potiče na komunikaciju, istraživanje i stvaralaštvo. No svjetlost u prostoru može biti i više od posebne rasvjete i ugođaja, ona počinje biti dio igre, dobiva opipljivost i postaje u dječjim rukama i alat i objekt istraživanja.

Dragica Vinožganić-Rodbinić, odgajatelj savjetnik

Željka Kovačević Kruljac, odgajatelj mentor

DV IZVOR

Sažetak izlaganja

"Tijelo kao medij kreativnog izražavanja u poticajnom okruženju"

Kreativno i pedagoško pripremljeno okruženje pomaže otkrivanju mnoštva potencijala koje svako dijete posjeduje, te ih poziva na izražavanje igrom, pokretom, plesom, dramskim uživljavanjem, slikom i drugim medijem na njima svojstven način. Tijelo koje se pokreće inspirirano vlastitom sjenom ili potaknuto glazbom kod djece izaziva ugodu i radost. Ples oslobađa napetost, čini nas opuštenijima, unosi u naš život radost i veselje.

Pokret i ples u kombinaciji sa dramatizacijom potiče kreativnost, pokretljivost i aktivira mnoga osjetila. Djeluje na poboljšanje socijalnih interakcija i vještina osobito u neverbalnoj komunikaciji koja se odvija na nesvjesnoj razini. Komunikacija se odvija pokretima ruku, tijela, gestom i mimikom što olakšava međusobno sporazumijevanje i povezivanje. Svaki pokret sastavni je dio dječje kreacije i umijeća. Igre tkaninom, zamatanje, pokrivanje, njezina rastezljivost, propusnost i mogućnost oblikovanja prstima, rukama i tijelom dovodi do istraživalačke i maštovite igre u kojoj nastaju male dramske improvizacije i performansi. Vođeni glazbom i ritmom djeci je dana mogućnost spontanog pokreta i stvaranja neobičnih položaja tijela koje imaju višestruku dobrobit za cjelokupni razvoj djeteta. Ovakvim aktivnostima djeca razvijaju čitav senzorni sustav, a višestruka dobrobit je na socijalnoj, emotivnoj i duhovnoj razini.